Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

djeca-prometMeđunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa
od 4. - 10. svibnja 2015. godine
"Čuvajmo dječje živote"
Uz poruku „Čuvajmo dječje živote!" u svijetu se sljedeći tjedan obilježava Treći međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa.

Prometne nesreće su vodeći uzrok smrtnosti u dobi 15-29 godina u svijetu. Unatoč padu smrtnosti od prometnih nesreća, u Hrvatskoj su prometne ozljede vodeći uzrok smrti od ozljeda u dječjoj i mlađoj odrasloj dobi.

U sklopu Trećeg tjedna sigurnosti cestovnog prometa koji se održava od 4. do 10. svibnja, Ministarstvo zdravlja, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Ministarstvo unutarnjih poslova, Hrvatski autoklub, udruga RODA, Svjetska zdravstvena organizacija i UNICEF udružuju snage kako bi potaknuli vozače da u većoj mjeri brinu o sigurnosti djece u prometu.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova u prometnim je nesrećama tijekom 2014. godine ozlijeđeno 964 djeteta, a poginulo 8 djece. Svako drugo dijete stradava u prometu kao putnik, a svako treće kao pješak.

Glavni razlozi stradavanja djece su: nepoštivanje prometnih propisa vezanih uz sigurnost djece u vozilima, brzinu i konzumaciju alkohola te slabije uočavanje djece u prometu zbog njihove visine. Uz navedeno, djeca često nisu svjesna opasnosti u prometu, usmjerena su na igru, a najmlađa djeca često nisu u mogućnosti pravilno procijeniti udaljenost i brzinu nadolazećih vozila.

Djeca su posebno rizična skupina za stradavanje u prometu u svojstvu suputnika u vozilu. U ovom slučaju posebno veliku odgovornost snose odrasli vozači, najčešće roditelji. Prema najnovijim izmjenama i dopunama Zakona o sigurnosti prometa na cestama (NN 92/14) djeca do 135 cm visine trebaju biti smještena u posebnoj sigurnosnoj sjedalici ili postolju pričvršćenoj posebnim kopčama ili pojasom. Djeca visine 135-150 cm smiju se prevoziti tako da su vezana sigurnosnim pojasom za odrasle osobe, ali samo na stražnjem sjedalu. Vozač motornog vozila ne smije prevoziti dijete smješteno u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj suprotno od smjera vožnje na putničkom sjedalu zaštićenom prednjim zračnim jastukom, ako zračni jastuk nije deaktiviran, čak i u slučajevima kada se zračni jastuk automatski isključuje.

Međunarodni tjedan sigurnosti cestovnog prometa obilježava se u sklopu UN-ove inicijative Desetljeće akcije za sigurnost cestovnog prometa (2011-2020) kojem je cilj prepoloviti smrtnost u cestovnom prometu. Ove godine, tema Tjedna sigurnosti je unaprjeđenje sigurnosti djece u prometu. Uz poruku „

U Hrvatskoj će tim povodom biti organiziran i okrugli stol na temu „Spasimo dječje živote" koji će se održati u Hrvatskom autoklubu 6. svibnja 2015. godine. Uz okrugli stol koji će se održati u Zagrebu, Tjedan sigurnosti cestovnog prometa, obilježit će se u brojnim domovima zdravlja te osnovnim školama širom Hrvatske. U cilju podizanja svijesti javnosti napravljen je i radijski spot koji se može preuzeti na stranicama www.unicef.hr, www.hzjz.hr

Više informacija o Trećem međunarodnom tjednu sigurnosti cestovnog prometa možete pročitati na

http://www.hzjz.hr/sluzbe/sluzba-za-epidemiologiju/odjel-za-nadzor-i-istrazivanje-ne-zaraznih-bolesti/odsjek-za-ozljede/#novosti

 

(tekst preuzet sa stranica Ministarstva zdravlja RH)

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.