Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

migrantska-kriza

Zdravstvena zaštita migranata

ZAGREB, 19. rujna 2015. - Zbog velikog broja migranata koji putuju kroz našu zemlju, ministar zdravlja je proglasio pripravnost za zdravstvene ustanove na pogođenom području, a hrvatski zdravstveni djelatnici još jednom su pokazali visok stupanj humanosti i profesionalnosti.

Dodatni medicinski timovi dežuraju u sklopu, ili u blizini prognaničkih naselja, a uz veće skupine migranata redovito dežuraju timovi hitne medicinske službe.

Premda je riječ uglavnom o mlađoj i zdravoj populaciji, zbog dugotrajnog života u neprimjerenim uvjetima, zabilježen je značajan broj medicinskih intervencija.

Ministarstvo zdravlja redovito prati rad medicinskih timova na terenu te o tome sastavlja dnevna izviješća.

 

Pripravnost za zdravstvene ustanove u još nekoliko županija

ZAGREB, 18. rujna 2015. - Ministar zdravlja Siniša Varga donio je danas drugu Odluku o proglašenju stanja pripravnosti za zdravstvene ustanove na područjima nekoliko novih županija za koje se očekuje da bi mogle biti na udaru izbjegličkog vala. To su Brodsko-posavska, Virovitičko-podravska, Međimurska i Varaždinska županija.

 

Prijave za donacije lijekova, medicinskih proizvoda i opreme 

ZAGREB, 18. rujna 2015. - Ministarstvo zdravlja obavještava sve koji žele pomoći u liječenju imigranata donacijom lijekova, medicinskih proizvoda i opreme, da svoje pismo namjere pošalju na email Kriznog stožera Ministarstva zdravlja - zdravstvo.donacije@miz.hr 

 

Dosad je 6014 migranata zatražilo liječničku pomoć

ZAGREB, 25. rujna 2015. – Od 17. rujna, otkad su prvi migranti ušli u Hrvatsku pa do danas, hrvatski su liječnici pregledali 6014 migranata.

Hitna medicinska služba intervenirala je 2784 puta, a liječnici obiteljske medicine pregledali su 3131 oboljelog. U bolničkim ambulantama je obrađeno 138 pacijenata, a 22 migranata su zadržana na liječenju.

Kroz ovih devet dana, na tom se opsežnom poslu kroz dežurstva i pripravnost izmijenio 221 medicinski tim, od čega 102 tima obiteljske medicine te 119 timova hitne medicine.

Najviše je intervencija na pogođenom području, to jest u Vukovarsko-srijemskoj županiji te se najviše oboljelih liječi u Općoj bolnici Vukovar.

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.