Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

kongres2024

 
V.d. ravnatelja HZZO-a dr. Fedor Dorčić i ministar zdravlja dr. Dario Nakić najavili su puštanje eKartona i eHZZO - portala za pacijente u probni rad 1. rujna čime se nastavlja uvođenje najnaprednijih tehnoloških rješenja u području eZdravstva u nacionalni zdravstveni sustav na dobrobit hrvatskih pacijenata, zdravstvenih djelatnika i sustava u cjelini. Ovi važni koraci na putu dodatne informatizacije zdravstvenog sustava osigurat će viši standard zdravstvenih usluga, bolju kontrolu i racionalno poslovanje, odnosno održivost zdravstvenog sustava.
 
eZdravstvo1Opsežan projekt informatizacije hrvatskog zdravstva koji je pred 15-ak godina započeo suradnjom Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje i Ericssona Nikole Tesle nastavlja se uvođenjem eKartona i eHZZO - portala za pacijente. Središnji elektronički zdravstveni zapis pacijenta, odnosno eKarton, objedinjen je i strukturiran skup osobnih zdravstvenih podataka o pacijentu, prikupljenih i pohranjenih u Centralni informacijski zdravstveni sustav – CEZIH kojem pristup imaju samo ovlašteni liječnici koji sudjeluju u liječenju pacijenta i za koje je pacijent dao pristanak. Podaci se prikupljaju dobro uhodanim uslugama, poput eRecepta ili eUputnica, kroz zaštićenu virtualnu privatnu mrežu, a maksimalnu sigurnost jamči čitav niz zaštitnih mjera, uključujući kriptirani promet podataka te pametne identifikacijske kartice putem kojih ovlašteni zdravstveni djelatnici pristupaju sustavu. Digitalna razmjena cjelovite informacije o pacijentima među autoriziranim liječnicima podići će kvalitetu zdravstvene skrbi i sigurnost pacijenata te olakšati rad liječnicima, a potencijalno i drugim autoriziranim korisnicima.
 
Danas je moguće da kod prijama u bolnicu ili u hitnu službu liječnik nema nikakvih relevantnih informacija o pacijentu, npr. ako je pacijent u nesvijesti ili jednostavno nije u stanju prenijeti tražene podatke. Korištenjem eKartona liječnik će kroz tridesetak sekundi moći sagledati sve relevantne medicinske informacije, poput onih o alergijama, implantatima ili lijekovima koje pacijent trenutno koristi i potom, sukladno tome, usmjeriti svoje aktivnosti te efikasnije pružiti pomoć. Ovo rješenje će smanjiti vrijeme provedeno u čekaonicama tamo gdje je to najpotrebnije te, uz bolju suradnju različitih razina zdravstvene zaštite, osigurati jedinstveni repozitorij podataka pacijenata sa sveobuhvatnim pogledom na njihovo zdravlje.
 
Najveću korist od novih unaprjeđenja u informatizaciji zdravstvenog sustava hrvatski će pacijenti dobiti kroz bolju i učinkovitiju komunikaciju pacijenata sa sustavom te između autoriziranih zdravstvenih djelatnika međusobno. Dijelovi sustava koji su već implementirani značajno su doprinijeli podizanju kvalitete zdravstvenih usluga, a ova daljnja nadogradnja će dodatno tu kvalitetu poboljšati, premda će se puni razmjer te dobrobiti osjetiti tek kad se ispune svi zakonski preduvjeti i provedu planirane integracije među korisnicima sustava te kad sustav bude u punoj mjeri funkcionirao na nacionalnoj razini.
 
Centralni zdravstveni informacijski sustav Republike Hrvatske (CEZIH) s uslugama poput eRecepta, eUputnice i eNaručivanja već je svrstao Hrvatsku među najnaprednije Europske države u području eZdravstva, a po korištenju eRecepta s Danskom, Estonijom, Islandom i Švedskom dijelimo prvo mjesto u Europi. Opsežan i složen projekt informatizacije nacionalnog zdravstva dugoročan je projekt od kojeg korist imaju svi građani Hrvatske, zdravstveni sustav u cjelini, ali i hrvatsko gospodarstvo jer su naša rješenja u eZdravstvu kvalitetan izvozni proizvod čiju su vrijednost prepoznale i druge države.
(izvor: www.hzzo.hr)

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.