Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

kongres2024

Nacionalni skrining na slabovidnost

ZAGREB, 30. lipnja 2015. – Ministar zdravlja prim. Siniša Varga posjetio je danas Kliničku bolnicu Sveti Duh gdje je označen početak provedbe Nacionalnog skrininga na slabovidnost odnosno ambliopiju.

Na ovaj način probir na slabovidnost u dobi od četiri godine života djeteta se uvodi kao obvezatan u mjerama zdravstvene zaštite što Hrvatsku svrstava među desetak najrazvijenijih država svijeta koje imaju slične projekte na nacionalnoj razini, a sve u svrhu preventivne politike očuvanja zdravlja ne samo djece već prospektivno i cjelokupne populacije.

 

Na tiskovnoj konferenciji prisustvovao je i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, a ministar zdravlja Siniša Varga je KB Sveti Duh, odnosno voditeljici Klinike za očne bolesti doc. dr. sc. Mirjani Bjeloš, uručio Rješenje za dodjelu novog naziva Referentni centar Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam, s obzirom da Klinika zadovoljava najviše standarde kao i zbog činjenice da je upravo Sveti duh s partnerima, prije četiri godine pokrenuo projekt „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba". To je najveći svjetski projekt u oftalmologiji ovakve vrste kojim je bilo obuhvaćeno gotovo 16.000 četverogodišnjaka, a koji je ujedno bio i temelj za uvođenje Nacionalnog skrininga.


„Ambliopija je najčešća patologija vida u djece, a najuspješnije je liječenje do sedme godine života jer se s tom godinom praktično završava razvoj vidnog dijela mozga. Upravo iz tog razloga donosimo mjeru kojom će sva djeca na sistematskom pregledu s tri godine biti upućena na obvezan pregled kod oftalmologa koji mora biti obavljen s navršene četiri godine života. Uvjereni smo da ćemo na ovaj način drastično smanjiti poboljevanje djece te osigurati veću kvalitetu životu u odrasloj dobi", rekao je ministar Varga te naglasio kako će se nakon testiranja djece biti obavješteni i pedijatri kroz sustav e-zdravstva, a djeca za koju je to potrebno dalje će se dijagnostički i terapijski zbrinjavati u očnim ordinacijama.

Govoreći o znanstvenom projektu „Ambliopija u četverogodišnje djece Grada Zagreba", ravnatelj KB Sveti duh prof.dr.sc. Mladen Bušić je rekao kako je cilj ovog projekta u kojem su sudjelovali Klinika za očne bolesti Medicinskog fakulteta Sveučilišta Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku, Klinička bolnica Sveti Duh u Zagrebu i Grad Zagreb, bio ukazati na problem ambliopije u Gradu Zagrebu, a time i u cijeloj Hrvatskoj. To je ujedno iniciralo uvođenje probira na ambliopiju kao obvezatno s ozbirom da je upravo ambliopija najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok monokularne sljepoće.


„Prevalencija ambliopije u Hrvatskoj jest do pet posto što znači da u Hrvatskoj postoji oko 200.000 slabovidnih osoba. Budući je slabovidnost izlječiva u devedeset posto slučajeva, ukoliko se otkrije s četiri godine i liječi do sedme godine života, to znači da bi u Hrvatskoj danas bilo svega dvadesetak tisuća slabovidnih osoba da je ranije postojao skrining u predškolskoj dobi", izjavio je ravnatelj Bušić te dodao kako vjeruje da će sinergija hrvatskog zajedništva na lokalnoj i nacionalnoj razini, odlični hrvatski zdravstveni sustav učiniti još boljim na dobrobit svih građana Republike Hrvatske.

Prof. dr. sc. Mladen Bušić se ujedno zahvalio ministru Vargi koji je prepoznao značaj ovog najisplativijeg i najunčinkovitijeg probira u medicini uopće i uvrstio ga u program obveznih mjera zdravstvene zaštite djece u Republici Hrvatskoj i time Hrvatsku uvrstio u svega desetak zemalja svijeta koje imaju takav program.

Inače, provođenje skrininga opravdano je osobito stoga što se prvo testiranje vidne oštrine u praksi provodi pri upisu u osnovnu školu, a tada je za liječenje ambliopije prekasno. Ne liječi li se ambliopija u ranom periodu razvoja života djeteta, slabovidno oko neće nikada više moći povratiti dobar vid. Štoviše, oko može postati i funkcionalno slijepo, jer je nakon sedme godine života razvoj vidnog dijela mozga najvećim dijelom završen. Jedino pravovremenim liječenjem moguće je ambliopiju izliječiti u preko devedeset posto slučajeva.

Više o Referentnom centru Ministarstva zdravlja za dječju oftalmologiju i strabizam Kliničke bolnice Sveti Duh u Zagrebu:

Referentni centar Ministarstva zdravlja Republike Hrvatske zdravstvena je ustanova ili dio zdravstvene ustanove, gdje se obavlja zdravstvena djelatnost koja ispunjava normative i standarde za pružanje najsloženijih oblika zdravstvene zaštite, kao što je posjedovanje visokoeduciranog kadra, suvremene opreme i adekvatnog prostora u kojem se odvija rad.

Poliklička jedinica za dječju oftalmologiju i strabizam Kliničke bolnice „Sveti Duh" radi neprekinuto od 1972. godine, a posebno se ističe ambulanta za kontaktne leće po radu s malom djecom nakon operacije mrene kojima je potrebna adekvatna korekcija kontaktnim lećama kao prvim izborom korekcije, te dijagnostikom i liječenjem keratokonusa.

Klinika se ističe po visoko educiranim kadrovima koji prvi uvode svjetske trendove u Hrvatskoj te postižu znanstvene i stručne rezultate u praćenju, proučavanju i unaprjeđenju prevencije, dijagnostike i/ili terapije te rehabilitacije u navedenom dijelu medicinske struke koji odgovaraju svjetskim standardima. Također, na Klinici se nalaze i jedinstveni uređaji na području RH. Tako klinika raspolaže s tri ultrazvučna uređaja, prvim i jedinim sa standardiziranom A- sondom, te visokofrekventnom sondom od 50 MHz, koja omogućuje prikaz prednjeg očnog segmenta u vrlo visokoj rezoluciji, isto jedinog takve vrste u Hrvatskoj. Također, Klinika jedina u Hrvatskoj raspolaže i VIZULAS trion multifunkcionalnim laserom.

U travnju 2013. godine Klinika za očne bolesti Kliničke bolnice „Sveti Duh" započela je i s elektrofiziološkom dijagnostikom, uz pomoću koje je moguće neinvazivno i objektivno ocijeniti i dokumentirati funkciju vidnog sustava te odrediti lokalizaciju njegove disfunkcije, dok je u srpnju 2014. godine dovršena i adaptacija prostora polikliničkog dijela Klinike prema idejnom projektu rješenja arhitektonskih barijera za osobe s invaliditetom.

Trajno ulaganje u ljudske potencijale jedno je od najvažnijih nastojanja Klinike. Stalna edukacija i usavršavanje djelatnika u kliničkim vještinama provodi se kroz domaće i inozemne tečajeve, seminare, kongrese, kao i boravke na drugim inozemnim Klinikama.

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.