Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju
 
Hrvatski sabor većinom glasova donio je u srijedu 31. listopada novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti. Od podnesenih više od 70 amandmana, usvojeno je tek nekoliko, onih nomotehničke naravi. Ministar zdravstva Milan Kujundžić obrazložio je da se novim zakonom uređuje rad u domovima zdravlja, donose promjene u organizaciji hitne medicinske pomoći, funkcionalno povezuju bolnice i osnažuje palijativna skrb.
 
Među ostalim predviđa se dežuranje liječnika koncesionara u domovima zdravlja vikendima i blagdanima. Kad je riječ o zakupu ordinacija, u zakup će se moći ići po određenom redoslijedu, a 25 posto ordinacija i dalje će ostati pri domovima zdravlja.
 
Liječnicima u primarnoj zdravstvenoj zaštiti i onima koji su bili koncesionari, a sada su nositelji ordinacija, novi zakon otvara mogućnost zapošljavanja još jednog liječnika koji će kroz rad u toj ordinaciji moći, kada prethodni liječnik ide u mirovinu, na javnom natječaju i dalje ostati nositelj te ordinacije.
 
Zakonom se osnažuje i preventivna zdravstvena zaštita, rješava radno-pravni status zakupaca u domu zdravlja, uređuje pružanje palijativne skrbi na primarnoj te na sekundarnoj i tercijarnoj razini zdravstvene djelatnosti. Uvodi se i Nacionalni registar pružatelja zdravstvene zaštite, koji će obuhvaćati sve pružatelje zdravstvene zaštite te mogućnost nagrađivanja za natprosječne rezultate zdravstvenih radnika.
 
Zakonom se unose i promjene u organizaciji hitne medicinske pomoći kroz integraciju objedinjenih hitnih bolničkih prijema i županijske ili gradske hitne službe, te smjernice za restrukturiranje i racionalizaciju bolničkog sustava kroz daljnje povezivanje bolnica.
 
Vlada Odbila gotovo sve amandmane

Prije usvajanja novog Zakona zastupnici su se dan ranije gotovo dva sata izjašnjavali o sedamdesetak uglavnom oporbenih amandmana, no 'zeleno svjetlo' Vlade dobilo je tek njih nekoliko, i to onih nomotehničke naravi. Kao na tekućoj vrpci odbijate dosta dobrih amandmana. Mi smo predložili 17 amandmana, a imamo osjećaj da ćete odbiti sve, no bitno je da čuju naši građani kako se to brine Vlada - 'tko je s nama njegovo može proći, a tko nije s nama taj je protiv nas'. Da sam rekao da ću vas podržati vi biste prihvatili svih 17 amandmana i rekli da ako ih imam još, donesem ih što prije, poručio je vladajućima Ivan Lovrinović (Promijenimo Hrvatsku).
 
Oporba je amandmanima aktualizirala i pitanje koncesija u obiteljskoj medicini, pa dok dio oporbenih zastupnika smatra da i dalje treba ostati broj ordinacija zakonom određen po domovima zdravlja, Mostova Ines Strenja Linić i Lovrinović tražili su da tko hoće može u koncesiju.
 
Svi koji to žele mogu biti koncesionari. "I sada je 70 posto liječnika koncesionara i pacijent ne vidi razliku između koncesionara i liječnika doma zdravlja", rekla je Strenja Linić i dodala da su liječnici u domovima zdravlja u podređenom odnosu s plaćom od 7 do 8 tisuća kuna.
 
(Prenijeto sa stranica Hrvatske liječničke komore)
 

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.