Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

kongres2024

 
dr. Đurđa Španović za tjednik Nacional:
 
POVEĆANA UPORABA ANTIBIOTIKA posebno se prijašnjih godina odražavala na prekomjerno propisivanje antibiotika djeci. Đurđa Španović, predsjednica Hrvatskog društva za preventivnu i socijalnu pedijatriju, za Nacional kaže da se ta praksa napokon promijenila, a smanjenje upotrebe antibiotika drži kvalitetnim pomakom u liječenju djece.
 
"Hrvatska se odlučila za model organizacije zdravstvene zaštite djece u kojem je specijalist pedijatar nositelj zdravstvene zaštite djece na primarnoj razini. Takvim modelom integriranog individualnog preventivno-kurativnog rada postižu se najbolji rezultati, što potvrđuju svi dostupni pokazatelji. Pedijatrijska struka zalaže se za opravdanu i racionalnu upotrebu antibiotika sukladno našim kompetencijama. Držimo da je došlo do smanjenja potrošnje antibiotika kao rezultat više različitih čimbenika. Provođenje javnozdravstvenih kampanja s ciljem racionalne primjene antibiotika, osvještavanje problema vezanih za razvijanje rezistencije na lijekove, ali i povećanje dostupnosti specijalista pedijatara u liječenju djece na primarnoj razini, pozitivno je utjecalo na smanjenje potrošnje lijekova, pa tako i antibiotika", kaže Đurđa Španović i navodi da je cijela pedijatrijska djelatnost na primarnoj razini „pokrivena" specijalistima pedijatrima, a da se mreža pedijatrijskih ordinacija za sada popunjava. Đurđa Španović upozorava na visoku prosječnu starosnu dob pedijatara te se kao predsjednica Društva zalaže za pravovremeno upućivanje dovoljnog broja liječnika na specijalizaciju iz pedijatrije za potrebe primarne zdravstvene zaštite.
 
"Zalažemo se za opravdano korištenje antibiotika sukladno pravilima struke. Njihovo prekomjerno i neopravdano korištenje dovodi do razvoja rezistencije bakterija, što predstavlja ozbiljan problem u liječenju infektivnih bolesti. Smanjenju upotrebe antibiotika također bi doprinijelo uvođenje dodatnih dijagnostičkih pretraga, kao što je brzi bris na streptokokni antigen na sluznici ždrijela", smatra Đurđa Španović i dodaje da, ipak, za sve bakterijske bolesti i stanja koja ugrožavaju zdravlje i život djeteta, antibiotici nemaju alternativu pa se stoga moraju propisivati.
 
Cijeli članak pročitajte ovdje.

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.