Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

kongres2024

 
Dana 1. srpnja 2017. godine stupa na snagu Zakon o izmjenama i dopuni Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama („Narodne novine", broj 59/17.) kojim su povećani iznosi novčanih naknada za rodiljne i roditeljske potpore.

Limit naknade plaće za roditeljski dopust zaposlenih i samozaposlenih roditelja za prvo i drugo rođeno dijete, umjesto dosadašnjih 80% proračunske osnovice, odnosno 2.660,80 kuna, povećan je na 120% proračunske osnovice, odnosno 3.991,20 kuna.

Limit naknade plaće za roditeljski dopust za blizance, treće i svako sljedeće dijete povećan je sa 50% proračunske osnovice, odnosno 1.663,00 kuna na 70% proračunske osnovice, odnosno 2.328,20 kuna.

Nezaposleni roditelji i roditelji izvan sustava rada, koji su dosad imali pravo na novčanu naknadu u iznosu od 50% proračunske osnovice, odnosno 1.663,00 kuna, sada će ostvarivati naknadu u iznosu od 70% proračunske osnovice, odnosno 2.328,20 kuna.

Novčana naknada tijekom korištenja prava na dopust radi njege djeteta s težim smetnjama u razvoju i prava na rad s polovicom punog radnog vremena radi pojačane njege djeteta povećana je s 65% proračunske osnovice, odnosno 2.161,90 kuna na 70% proračunske osnovice, odnosno 2.328,20 kuna.

Uz navedeno, sve naknade (za sve kategorije korisnika) ne mogu iznositi manje od 70% proračunske osnovice (uključujući i slučaj neispunjavanja uvjeta staža osiguranja kod korištenja bilo kojeg od prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora).

Korisnici prava iz sustava rodiljnih i roditeljskih potpora prvu isplatu novčane naknade u povećanom iznosu ostvarit će u mjesecu kolovozu 2017. godine, kada će im biti isplaćene naknade za mjesec srpanj 2017. godine.

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.