Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju
 
Poštovane kolegice i kolege,

Zahvaljujemo Vam što ste podržali naše napore u očuvanju zdravlja vida naše djece i bili aktivni sudionici Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti. Kao što ste već upoznati, ovaj nacionalni program uspostavljen je 1. siječnja 2016 godine. Svi Vaši trogodišnji pacijenti koji dolaze na redoviti sistematski pregled, dobivali bi uputnicu za oftalmološki pregled, MKB oznake Z13.5, kako bi se isti mogao učiniti s napunjene 4. godine života djeteta.

Od 1. siječnja 2019. godine Nacionalni preventivni program ranog otkrivanja slabovidnosti provodi se prema novom protokolu, pozivanjem četverogodišnjaka, (u 2019. godini pozivaju se djeca rođena 2015. godine) na probirni preventivni pregled ranog otkrivanja slabovidnosti.

Prema novom protokolu Ministartsva zdravstva, donešenom za period 2019-2028. godine, Hrvatski zavod za javno zdravstvo provodi pozivanje svih četverogodišnjaka Republike Hrvatske na preventivni pregled. Pozivno pismo dijete dobiva na kućnu adresu, najmanje 30 dana prije definiranog datuma probirnog pregleda. Pozivno pismo sadržava informativni letak o važnosti preventivnog programa ranog otkrivanja slabovidnosti (sažetu definiciju slabovidnosti, dijagnostičkih i terapijskih postupaka te javnozdravstveno značenje slabovidnosti) i pozivnicu za probir s definiranim datumom, satom i ustanovom obavljanja probira i broj besplatnog telefona 0800-8448 za dodatno informiranje javnosti o Nacionalnom preventivnom programu ranog otkrivanja slabovidnosti. Posebno je istaknuto da na pregled treba doći s iskaznicom osigurane osobe (djeteta) u Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, te da za pregled nije potrebna uputnica.

Sukladno ranijim odrednicama, oftalmološki probirni pregled obuhvaća testiranje vidne oštrine standardiziranim testom (Leinim simbolima). Testiranje vidne oštrine se obavlja prvo binokularno na blizinu (40 cm) i na daljinu (3 m), a zatim monokularno (sa svakim okom zasebno) na blizinu (40 cm), a potom i na daljinu (3 m). Roditeljima se izdaje povijest bolesti s definiranim daljnjim postupkom zbrinjavanja djeteta, a koji uključuje: uredan nalaz ili sumnja na slabovidnost. S nalazom se roditelji javljaju pedijatru primarne zdravstvene zaštite.

U slučaju sumnje na slabovidnost, nadležni pedijatar primarne zdravstvene zaštite dalje će uputiti dijete na kompletan oftalmološki pregled i izdati za to odgovarajuću uputnicu HZZO-a s označenom MKB šifrom bolesti Z71.1 (osoba za koju postoji bojazan da je bolesna, a u koje dijagnoza nije postavljena).

Tijekom ove, 2019. godine prijelazni je period, kada dio četverogodišnjaka rođenih 2015.godine temeljem uputnice Z13.5 nadležnog pedijatra izdane prema ranijem protokolu pozivanja djece već ima dogovoreni termin probirnog pregleda. U takvim slučajevima, prednost treba dati pozivnom pismu i terminu definiranom od strane HZJZ-a kako bi se učinkovitost programa mogla učinkovito i jednoznačno pratiti. U tom slučaju, roditelji se mole da uputnicu vrate nadležnom pedijatru primarne zdravstvene zaštite, a termin pregleda definiran ranijim protokolom odjave u ustanovi kako bi se termin mogao iskoristiti za bolesnu djecu. No jednako tako, roditelji djece rođene 2015. godine u ovom prijelaznom razdoblju mogu iskoristiti i ranije izdanu uputnicu i obaviti pregled temljem uputnice.

Ovime Vas pozivamo da nastavite biti dio tima Republike Hrvatske koji dajući zdravlje najmlađim članovima našeg društva postavlja najvažnije temelje za izgradnju društva napretka.

Zahvaljujemo Vam još jednom na Vašem trudu, radu, naporima u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva, da našoj djeci omogućimo ne samo zdravo djetinjstvo već da im damo i prevrijednu ulaznicu za život – zdrav i jasan vid.
 

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.