Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

U pripremi za obilježavanje međunarodnog tjedna dojenja čiji je ovogodišnji slogan: Osnažite, podržite roditelje, omogućite i olakšajte dojenje, želimo vas potaknuti da i vi obillježite kroz različite aktivnosti u rodilištu i zajednici.

Osnaživanje je proces koji traži objektivne, na dokazima i činjenicama utemeljene informacije te podršku na svim razinama kako bi se stvorilo okruženje u kojem majke mogu nesmetano dojiti. Iako se dojenje ostvaruje primarno kroz dijadu majka –dijete, svoju punu dimenziju dobiva tek uz podršku svih – očeva, partnera, obitelji, radnog mjesta i čitave zajednice Svi možemo podržati majke da nesmetano doje – sudjeljući u potpori, zaštiti i promicanju dojenja.

Kroz partnerski odnos osnažimo roditelje i stvorimo uvjete i dajmo podršku da se djeca isključivo doje 6 mjeseci i dalje u drugu godinu koliko to majka i dijete žele.

Jedna od najvećih prepreka dužem dojenju je rano uvođenje nadohrane te izostanak podrške na radnom mjestu. Povodom Međunarodnog tjedna dojenja WABA se zalaže za veće sudjelovanje očeva i zajedničko učenje roditeljskih vještina koje će biti podrška dojenju – očevi mogu naučiti puno o dojenju i biti emocionalna i „praktična“ podrška – podijeliti uloge i odgovornosti u kućanstvu i u odnosu s djetetom.

Što učiniti?

Informirajte roditelje o važnosti i povezanosti jednakih roditeljskih uloga i dojenja.

Istaknite važnost razvijanja vrijednosti koje podržavaju roditelje i društvenih normi koje podržavaju dojenje.

Uključite pojedince i organizacije kako biste postigli jači učinak i ostvarili cilj.

Potaknite aktivnosti u smjeru stvaranja izjednačenih roditeljskih uloga i okružja koje potiče dojenje.

Dodatne informacije

Ovogodišnja poruka uz tjedan dojenja zalaže se za podršku u većem osnaživanju roditelja. Međutim vrlo je važna i šira uloga društvene zajednice u stvaranju preduvjeta za što širu realizaciju te dobrobiti za svako dijete. U tom pogledu Hrvatska je prihvatila preporuke međunarodnih organizacija Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF-a i unijela ih u svoja nacionalna opredjeljenja, ali i kroz konkretnu podršku u okviru programa „Rodilišta-prijatelji djece“.

Reocjenjivanje rodilišta

Ministarstvo zdravstva i Ured UNICEF-a za Hrvatsku nastavljaju dugogodišnju suradnju u provođenju programa “Rodilišta-prijatelji djece” s unapređenjem podrške dojenju i ukupnoj brizi za poboljšanje rodilišnih standarda za majku i dijete. Podrška dojenju je jedan trajni proces kojeg treba stalno ponavljati i unaprijeđivati. U tom pogledu vrlo važan je proces reocjenjivanja rodilišta koji pomaže ustanovama da održe kvalitetu i unaprijede skrb. Zato se ovogodišnji slogan osnaživanje i podrška roditeljima može se proširiti i na svu podršku koja se pruža u rodilištima.

Nacionalni program

Hrvatska Vlada usvojila je 2018. god Nacionalni program za zaštitu i promicanje dojenja 2018-2020 s ciljem održivosti u promicanju dojenja. U navedenom programu istaknuto je 10 prioritetnih područja čije rješavanje dovodi do sinergističkog efekta. U navedena 10 područja veliki naglasak se stavlja na usvajanje i primjenu Međunarodnog pravilnika o načinu marketinga i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Može se slobodno reći da je upravo na regulaciji međunarodnog pravilnika Hrvatska najmanje učinila, osim primjene u rodilištima.

Vodič za revidirane kriterije programa „Rodilišta – prijatelji djece“

Važno se podsjetiti i na poruke koje su usvojene prošle godine od Svjetske zdravstvene organizacije i UNICEF izražene u obliku Vodiča za provedbu revidiranih kriterija za zaštitu, promicanje i potporu dojenju u ustanovama koje pružaju usluge za rodilje i novorođenčad. Kao što znate, kriteriji navedeni u Vodiču koje smo vam predstavili na sastanku koordinatora u prosincu 2018, u Hrvatskoj će se početi primjenjivati od početka 2020. godine.

Navedeni revidirani kriteriji u osnovi slijede sadržajno prijašnje kriterije. S time da prva dva koraka predstavljaju Upravljačke kriterije a ostalih sedam koraka Kliničke kriterije.

Prije svega naglašena je važnost pridržavanja Međunarodnog pravilnika o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko. Osim toga istaknuta je potreba za kontinuiranim internim praćenjem pridržavanja kliničkih praksi, dok je korak 2. posvećen izobrazbi osoblja, a posebno na procjenu njihove kompetencije.

ZAKLJUČNO

U 25 godina provođenja programa „Rodilišta – prijatelji djece“ Hrvatska se svrstala u mali broj zemalja u svijetu gdje su sva rodilišta stekla naziv „Rodilište – prijatelj djece“. Ovo osnovno postignuće prati i porast stope dojenja prvih mjeseci nakon poroda. Međutim, duljina dojenja isključivo dojene djece sa 6 mjeseci nije zadovoljavajuća, što će tražiti dodatne mjere primarne zdravstvene zaštite i zajednice u cjelini. Okosnica tih aktivnosti su zadaci koji proizlaze iz Nacionalnog programa uključujući usvajanje i primjenu Međunarodnog pravilnika o načinu reklamiranja i prodaje nadomjestaka za majčino mlijeko.

Prof.dr.sc. Josip Grgurić

Koordinator programskih aktivnosti

„Rodilišta-prijatelji djece“

Više o ovogodišnjem međunarodnom tjednu dojenja možete naći na web stranici: http://worldbreastfeedingweek.org/

Oznaka kampanje na društvenim mrežama: #WBW2019

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.