Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

kongres2024

dojenje-sl8
 
U siječnju 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor Bjelovarsko-bilogorske županije za „Županiju prijatelj dojenja". Program se provodi u suradnji s UNICEF-om, a s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje, kao što su potporne grupe za dojenje, trudnički tečajevi, vježbe za trudnice, brošure, DVD-e za trudnice i sl.
Program se ostvaruje kroz 10 koraka koje je potrebno ispuniti da bi se postigla određena razina kvalitete ordinacije koja podupire dojenje. U programu je potrebno proširiti tečajeve za trudnice u gradovima gdje već postoje, te pokrenuti trudničke tečajeve u Garešnici, Daruvaru i u Grubišnom Polju u suradnji s Domom zdravlja BBŽ te ambulantama u koncesiji. Potrebno je osnovati i nove grupe za potporu dojenju. Predsjednica Odbora je začetnica ovog projekta mr. sc. prim. Marija Čatipović, dr. med., spec.pedijatar iz Bjelovara, koja već godinama promovira dojenje raznim akcijama u Bjelovaru i čija ordinacija već dugo nosi naslov "Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja".

Nakon više od dvije godine rada ovog Odbora, svesrdne pomoći županije, UNICEF-a, prof. dr. Josipa Grgurića dr. med. i udruge "Za zdravo i sretno djetinjstvo" te zalaganja svih subjekata na terenu vidljivi su zavidni rezultati. Sve je to okrunjeno dodjelom naslova "Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja" četirima pedijatrijskim ordinacijama s područja Županije.

U petak, 22. svibnja 2015. je u vijećnici Bjelovarsko-bilogorske županije priređen svečani skup radi dodjele certifikata.

dojenje-sl3U uvodnom dijelu okupljenim sudionicima ovog programa obratio se Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije, koji je rekao da mu je drago što je Bjelovarsko-bilogorska županija dio ovog projekta, te je naglasio kako je dodjelom certifikata projekt "Županija prijatelj dojenja" dobio novi zamah što je izuzetno važno za promicanje dojenja kao prirodnog načina prehrane dojenčadi.

- Certifikati koje će dodijeliti Ministarstvo zdravlja i UNICEF za četiri naša liječnika pedijatrijskih ambulanti znače samo jedno, da projekt ima novi zamah. To su ambulante koje su udovoljile svim traženim standardima. Dojenje je najprirodniji način hranjenja dojenčeta, a kroz ove programe nastojimo to približiti stanovništvu – rekao je Damir Bajs.

Župan je dodijelio certifikate pedijatrijskim ordinacijama koje zadovoljavaju standarde za prijatelje dojenja. To su ordinacije Alojzije Šulentić, dr. med. spec. ped., iz Daruvara, Gordane Šelović Bobonj, dr. med. spec. ped., iz Bjelovara, Vesne Bacalja, dr. med. spec. ped. iz Čazme i ordinacija Miroslava Kudlač, dr. med. spec. ped. iz Garešnice.

Na skupu su održana predavanja:
Marija Čatipović, dr.med., spec. pedijatar: «Model grupa za potporu dojenja u zajednici»
Alojzija Šulentić, dr.med., spec. pedijatar: «Blagodati dojenja za majku i dijete»
Gordna Šelović Bobonj, dr.med., spec. pedijatar: «Emocionalna povezanost majke dojilje i djeteta»
Vesna Bacalja, dr.med., spec. pedijatar: «Dojenje blizanaca»
Miroslav Kudlač, dr.med., spec. pedijatar: «Dojenje i uvođenje dohrane – iskustva i dileme iz prakse»

Svima je čestitao prof. dr. sc. Josip Grgurić, dr. med. koordinator UNICEF-ovog programa ''Rodilišta - prijatelji djece'', podijelio korisne savjete i rekao da ovo nije kraj već da u budućnosti trebamo biti sve bolji, uključiti sve veći dio trudnica u trudničke tečajeve i najavio da se nastavlja dalje rad na projektu «Grad Zagreb – prijatelj dojenja».

-Ovaj projekt se provodi već tri godine, no nikada nećemo biti na kraju posla jer se djeca rađaju svakog dana. Nažalost, majke najčešće prestaju dojiti već tijekom prvog mjeseca djetetova života, no to je kritični period u kojem se dojenje još nije posve ni uspostavilo. Zato je važno da se on prebrodi te da se dijete do navršenog šestog mjeseca života isključio doji te da se kasnije ono nastavi uz dohranu dokle god majka i dijete to žele – kaže doktorica Čatipović ističući kako je i dalje potrebno raditi na promociji dojenja.
 
Više fotografija:

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.