Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

kongres2024

plakat-dojenje-unicefUNICEF DONIRA OPREMU ZA SKRB O PRIJEVREMENO ROĐENOJ DJECI VRIJEDNU 450 TISUĆA KUNA


Zagreb, 29. srpnja 2015. – U Hrvatskoj se godišnje prijevremeno rodi 2200 djece, a u cijelom svijetu oko 15 milijuna. Prijevremeni dolazak na svijet jedan je od vodećih uzroka smrti novorođenčadi, a dojenje i kontakt prijevremeno rođene djece s roditeljima spašavaju godišnje 450 tisuća života.

Kako bi podržao najranjiviju djecu i njihove roditelje u prvim zajedničkim danima, UNICEF je u suradnji s Ministarstvom zdravlja pokrenuo program promicanja dojenja u jedinicama intenzivnog neonatalnog liječenja i njege. Program je u povodu Međunarodnog tjedna dojenja danas predstavljen u KB Merkur kao nastavak uspješnog programa „Rodilišta – prijatelji djece".


Upravo je kontakt s roditeljima jedan od ključnih faktora za brži oporavak prijevremeno rođene djece. Kako bi to omogućio, UNICEF je 12 neonatoloških odjela intenzivnog liječenja i njege, među kojima i Odjel KB Merkur, opremio različitim pomagalima koja omogućuju kvalitetniji i duži boravak roditelja s djecom. Oprema vrijedna 450 tisuća kuna uključuje izdajalice, naslonjače, klokan-marame, pokrivala za inkubatore, gnijezda za prijevremeno rođenu djecu, kapice i čarapice te ostalu opremu za „klokansku skrb", odnosno kontakt „koža na kožu" djeteta s roditeljima.


Uz donaciju opreme koja će olakšati boravak roditelja s djecom i dojenje, program uključuje i edukaciju medicinskog osoblja i patronažnih sestara o važnosti i načinima dojenja prijevremeno rođene djece te o važnosti pružanja podrške roditeljima. U ožujku ove godine UNICEF je organizirao i međunarodni tečaj o promicanju dojenja u neonatalnim jedinicama intenzivne skrbi za 80 liječnika neonatologa i medicinskih sestara iz svih neonatoloških odjela u Hrvatskoj. O potrebi pokretanja programa govori i UNICEF-ovo istraživanje koje je pokazalo da su djeca s neurorizicima i djeca s teškoćama u razvoju, zbog medicinskih razloga i odvojenosti od majke, rjeđe dojena od ostale djece. Nije dojeno čak 19% djece s teškoćama u razvoju i 22% djece s neurorizicima, dok je nedojeno 6% zdrave djece.


„Ovim programom želimo osigurati da dojenje bude dobrobit za svu djecu, a posebno onu najranjiviju. Danas znamo da najmodernija tehnologija i strojevi ne mogu nadomjestiti blizinu i toplinu majčina i očeva tijela, zvuk njihovih otkucaja srca te dobrobit majčina mlijeka, koje je dokazano i hrana i lijek za prijevremeno rođenu djecu. Zahvaljujemo donatorima koji su prepoznali važnost ulaganja u najranjiviju djecu i pomogli nam da nabavimo ovu opremu te održimo edukacije za osoblje rodilišta kako bi dojenje i kontakt 'koža na kožu' postali standard i na neonatološkim odjelima intenzivne skrbi", istaknula je predstojnica Ureda UNICEF-a Valentina Otmačić.


„Usvajanjem Programa za zaštitu i promicanje dojenja 2015.–2016. Vlada se jasno opredijelila za zaštitu i ostvarivanje prava djece na najbolju moguću skrb i prehranu od dana njihova rođenja. Jedan je od ciljeva tog programa i promicanje dojenja u jedinicama intenzivne neonatalne skrbi, i vjerujem da ćemo uz podršku UNICEF-a povećati stope dojenja prijevremeno rođene djece i djece s teškoćama u razvoju. Pored toga, očekujemo da ćemo udvostručiti sadašnju stopu sve dojene djece nakon navršenih šest mjeseci života", rekao je ministar zdravlja prim. Siniša Varga.


Na konferenciji za novinare govorio je i predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode KB Merkur prof. dr. sc. Ratko Matijević, neonatologinja rodilišta „Sveti Duh" dr. sc. Anita Pavičić Bošnjak te koordinator programa „Rodilišta – prijatelji djece" prof. dr. sc. Josip Grgurić.


Osobe za kontakt:
Nikolina Mucko, UNICEF, 091 2964109, nmucko@unicef.hr
Marin Ilej, UNICEF, 099 349 4579, 091 2257 054, milej@unicef.org

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.