Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

dojenje-na-posluPovodom ovogodišnjeg Svjetskog tjedna dojenja, WABA (Svjetski savez za podršku dojenju) poziva na zajedniko djelovanje u cijelom svijetu kako bi se podržalo žene u usklađivanju dojenja i rada. Bez obzira na to radi li žena u službenom, neslužbenom ili kućnom okruženju, nužno je da je osnažena u ostvarivanju svog prava i prava svog djeteta na dojenje.


Tema Svjetskog tjedna dojenja 2015. o zaposlenim ženama i dojenju poziva se na kampanju Svjetskog tjedna dojenja 1993. i Inicijativu za radno mjesto prilagođeno potrebama majki.


Mnogo toga je postignuto u protekle 22 godine globalnog djelovanja za podršku ženama u usklađivanju dojenja s radom, osobito usvajanjem izmijenjene konvencije Međunarodne organizacije rada 183 o zaštiti majčinstva kojom su osigurana veća prava rodilja i zahvaljujući većem broju akcija u pojedinim državama za poboljšanje nacionalnih zakona i praksi. Na razini radnog okružja također je poduzeto više akcija za uspostavljanje radnih mjesta prilagođenih potrebama majki i dojenja što uključuje nagrade za poslodavce koji podržavaju dojenje te veću svijest u društvu o pravu zaposlenih žena da doje.


Deklaracija Innocenti (1990.) utvrdila je da dojenje predstavlja idealan način prehrane za dojenčad i doprinosi njihovom zdravom rastu i razvoju. Potrebno je učiniti još mnogo toga usprkos proteklih 25 godina truda, osobito u smislu četvrtog cilja deklaracije koji poziva vlasti na "...donošenje novih vrsta zakona koji će zaštiti pravo zaposlenih žena da doje i uspostavljanje načina za provođenje tih zakona."


wabaWABA poziva:
• na zajednčiko djelovanje u cijelom svijetu kako bi se podržale žene u usklađivanju dojenja i rada, bez obzira na to rade li u službenom ili neslužbenom sektoru ili kod kuće
• vlade da ratificiraju i provedu zakone i propise za zaštitu majčinstva, u skladu s Konvencijom za zaštitu majčinstva Međunarodne organizacije rada
• na uključivanje ciljnih pokazatelja za dojenje u Ciljeve održivog razvoja 

 

Za WABA-u i partnere na globalnoj, regionalnoj i državnoj razini, cilj kampanje Svjetskog tjedna dojenja 2015. jest osnažiti i podržati SVE žene, one koje rade i u službenom i neslužbenom sektoru, da na odgovarajući način usklade rad s brigom o djeci te osobito s dojenjem. (Rad definiramo u najširem obliku, od plaćenog zaposlenja, samozapošljavanja, sezonskog rada i rada na ugovor do neplaćenih kućanskih poslova i skrbi).


Postoje razliite strategije za podržavanje žena koje rade u vašoj državi ili zajednici, od dugotrajnih do kratkotrajnih akcija. Zajedno možemo ostvariti rezultate!


Slijedi par ideja kako biste mogli započeti sa svojim procesom planiranja Svjetskog tjedna dojenja 2015.:

waba-ciljevi1

waba-podrska1

 

 

 

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.