Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

dojenjeBBZPovodom obilježavanja Međunarodnog tjedna dojenja pod motom „Dojenje i posao", župan Damir Bajs i koordinatorica projekta „Županija prijatelj dojenja", doktorica Marija Čatipović održali su tiskovnu konferenciju kako bi upoznali javnost sa svim dosadašnjim akcijama projekta.

U siječnju 2013. godine osnovan je Koordinacijski odbor Bjelovarsko – bilogorske županije za „Županiju prijatelj dojenja". Program se provodi u suradnji s UNICEF-om s ciljem promicanja svih aktivnosti vezanih za dojenje. Predsjednica Odbora je i začetnica ovog projekta, mr. sc. prim. Marija Čatipović, koja već godinama promovira dojenje raznim akcijama i čija ordinacija već dugo nosi naslov „Savjetovalište za djecu – prijatelj dojenja." Kroz gotovo tri godine provedenih aktivnosti Bjelovarsko-bilogorska županija postala je vodeća županija u Hrvatskoj u promicanju dojenja.

Konkretna aktivnost koju želimo danas promovirati je dojenje i posao. Mnoge majke se već nakon šest mjeseci vraćaju na posao, a samim time imaju zakonsku mogućnost iskoristiti dva sata u radnom danu da doje. Stoga mi želimo promovirati ovu mogućnost da se ona ostvari, jer dojenje je emotivna veza koja je veoma bitna za djecu, istaknuo je župan Bajs.

Projekt „Županija prijatelj dojenja se ostvaruje kroz 10 koraka koje je potrebno ispuniti kako bi se postigla određena razina kvalitete u podupiranju dojenje. Bjelovarsko-bilogorska županija te korake je ostvarila u što je uloženo dosta truda, mahom zalaganjem i entuzijazmom koordinatorice projekta dr. Marije Čatipović.

Županija je puno uložila kako bi ovaj projekt uspio. Od trinaest ordinacija u Republici Hrvatskoj koje zadovoljavaju standarde za prijatelje dojenja, čak njih pet ih je na području naše županije i to u Bjelovaru, Daruvaru, Garešnici, Čazmi i Grubišnom Polju. Trenutno je četrdeset ljudi uključeno u provedbu projekta. Naš cilj je da dojenje bude sasvim prirodno i normalno, kako bi majka mogla dojiti bilo gdje, istaknula je mr. sc. prim. Marija Čatipović.

Iz perspektive majke koja je radila i dojila dijete, važnost dojenja objasnila je Ljiljana Malčić, inače zaposlenica Centra za socijalnu skrb . Dojenje je bitno za emotivnu i fizičku dobrobit djeteta. Ono predstavlja nježnost, bliskost, ljubav između majke i djeteta. Taj fizički kontakt je bitan jer će djeca kasnije imati bolje međuljudske odnose. Stoga je odgovornost društva da pomogne roditeljima da podignu dijete. Zakon o rodiljnim i roditeljskim potporama štiti majku i dijete. Majka koja radi u punom radnom vremenu i doji dijete do godinu dana starosti, ima pravo na stanku u trajanju od dva sata dnevno, rekla je Malčić.

 

Foto-galerija (na stranici BBŽ, ispod teksta)...

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.