Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

ambliopija

Poštovane kolegice i kolege,

Zahvaljujemo Vam što ste podržali naše napore u očuvanju zdravlja vida naše djece. Kao što ste već upoznati, ambliopija je najčešća patologija vida u djece i vodeći uzrok sljepoće na jednome oku, a moguće ju je liječiti i izliječiti samo u ranom periodu rasta i razvoj djeteta, do oko 7. godine života.

Ovime Vas pozivamo da nastavite biti dio tima Republike Hrvatske koji darujući zdravlje najmlađim članovima našeg društva postavlja najvažnije temelje za izgradnju društva napretka. Godine 1995. Svjetska zdravstvena organizacija definirala je vid kao temeljno pravo svakog čovjeka i pokrenula globalnu inicijativu za smanjenje preventabilnog gubitka vida. Od lipnja 2015. godine Republika Hrvatska je odlukom ministra zdravlja prim. Siniše Varge uvela probir na ambliopiju kao obvezatan preventivni pregled.

Stoga Vas molimo, da poštujući ovu obvezujuću Odluku, svi Vaši trogodišnji pacijenti koji dolaze na redoviti sistematski pregled, dobiju uputnicu za oftalmološki pregled, kako bi se isti mogao učiniti s napunjene 4 godine života djeteta kod nadležnog oftalmologa. Napominjemo da Vam ta uputnica odlukom HZZO-a ne ulazi u trošak.
 
Na oftalmološkom pregledu učinit će se testiranje vidne oštrine na oba oka, te zasebno s jednim i drugim okom, na blizinu i na daljinu, standardiziranim testom, te će se ovisno o nalazu dijete dalje dijagnostički i terapijski zbrinjavati. Pregled je neinvazivan i nalikuje dječjoj igri sakrivanja sad jednog, sad drugog oka. Više o ambliopiji možete pročitati u prilogu ovome pismu.

Zahvaljujemo Vam još jednom na Vašem trudu, radu, naporima u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva, da našoj djeci omogućimo ne samo zdravo djetinjstvo već da im damo i prevrijednu ulaznicu za život – zdrav i jasan vid.
 
 
ambliopija-pdf1

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.