Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

kongres2024

 
eu-fondoviHrvatskom zdravstvu je do 2020. godine na raspolaganju oko 300 milijuna eura bespovratnih sredstava iz strukturnih i investicijskih fondova Europske unije, od čega je za ulaganje u razvoj primarne zdravstvene zaštite predviđeno 18,5 milijuna eura.

Tim će se sredstvima osigurati bolja opremljenost ordinacija kako bi se dio dijagnostike mogao rješavati na razini primarne zdravstvene zaštite, čime će se dodatno rasteretiti bolnički sustav.
Kroz operativni program "Učinkoviti ljudski potencijali" za projekte promocije zdravlja i prevenciju bolesti planirano je 15 milijuna. Projekti predviđaju javno-zdravstvene kampanje putem kojih bi se građane informiralo o zdravim životnim navikama i rizicima za zdravlje, a na natječaj za bespovratna sredstva mogu se prijavljivati zavodi za javno zdravstvo, znanstvene institucije, organizacije civilnog društva, jedinice lokalne i područne samouprave i drugi.

Daljnjih 30 milijuna eura planirano je za kontinuiranu izobrazbu zdravstvenih djelatnika, konkretno za specijalizacije i stipendije za specijalizante, za specijaliziranu edukaciju te za eUčenje za zdravstvene djelatnike. Time će se poticati razvoj kadrova i deficitarnih specijalizacija u nerazvijenim područjima kroz stipendije i pokrivanje životnih troškova zdravstvenog osoblja. Ovime se želi omogućiti liječnicima osobni i profesionalni razvoj kako bi se zaustavio njihov odlazak iz Hrvatske, ali i povećati dostupnost zdravstvene zaštite za građane u nerazvijenim, ruralnim dijelovima zemlje.

Tim sredstvima omogućit ćemo trajno skraćivanje listi čekanja, smanjiti smrtnost hrvatskih pacijenata od kroničnih nezaraznih bolesti i povećati financijsku učinkovitost upravljanja hrvatskim zdravstvom.

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.