Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju
zdr-zastita-u-inozemstvuUkoliko planirate uživati u zimskim čarima neke bliske europske destinacije, sigurnost da ste u slučaju nesreće medicinski zbrinuti može vam pružiti Europska kartica zdravstvenog osiguranja (EKZO). Kartica pojednostavljuje boravak u inozemstvu svim osobama kojima je potrebna neodgodiva medicinska skrb kao i kroničnim bolesnicima.

EKZO kartica je besplatna za sve osiguranike Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), a koristi se samo kada je u pitanju privremeni boravak u jednoj od zemalja Europske Unije. Pokriva svu nužnu i neodgodivu zdravstvenu skrb u zemljama Europske Unije, Islandu, Lihtenštajnu i Norveškoj (u Švicarskoj se EKZO ne može koristiti), i to kod ugovorenih zdravstvenih ustanova prema istim uvjetima i po istoj cijeni kakvu imaju osobe osigurane u toj zemlji. Ona nije zamjena za putno osiguranje jer ne pokriva troškove privatne zdravstvene zaštite, spašavanja, zračnog prijevoza u domovinu, nadoknade izgubljenoga vlasništva i sl. Također ne pokriva troškove ako putujete isključivo radi pružanja medicinskoga tretmana. Uslugu je potrebno nadoplatiti ako država u kojoj se ona ostvaruje naplaćuje participaciju, a u slučaju da svejedno platite korištenje zdravstvene usluge (kada participacija nije u pitanju), možete HZZO-u podnijeti zahtjev za povrat troškova.

Neodgodiva zdravstvena skrb podrazumijeva zdravstvenu zaštitu u vezi s kroničnim ili postojećim bolestima (primjerice kontrola krvnog tlaka) te u vezi s trudnoćom i rođenjem djeteta (ako svrha putovanja nije sam porod u stranoj zemlji). Također uključuje dijalizu, terapiju kisikom, tretmane za astmu i sl., no radi korištenja tih usluga potrebno se prethodno dogovoriti sa zdravstvenom ustanovom države u koju namjeravate otputovati.
Zahtjev za EKZO se može veoma jednostavno predati putem mrežnih stranica Zavoda ili osobno u bilo kojoj područnoj službi HZZO-a, a valjanost joj je u pravilu tri godine.
Na raspolaganju vam je i besplatna aplikacija za pametne telefone "European Health Insurance Card" koja pregledno i jednostavno objašnjava upute za korištenje kartice za svaku pojedinačnu zemlju. Dostupna je putem Google Play trgovine i iTunesa.

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.