Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

Osobu koja nije primila dvije doze cjepiva protiv ospica i nije preboljela ospice, preporuča se u roku od 72 sata nakon izlaganja infekciji cijepiti protiv ospica, ako nema kontraindikacije za primjenu cjepiva. U tu se svrhu može koristiti monovalentno cjepivo protiv ospica, dvovalentno cjepivo protiv ospica i rubele ili trovalentno cjepivo protiv ospica, rubele i mumpsa, ovisno o procjeni potrebe za drugim antigenima. Necijepljene osobe rođene prije 1960. godine vrlo su vjerojatno prirodno prokužene u djetinjstvu.


Osobe koje se ne mogu cijepiti protiv ospica su: imunokompromitirane osobe neovisno o dobi, trudnice, djeca mlađa od 6 mjeseci, osobe koje su imale tešku nuspojavu nakon ranije primijenjenog cjepiva protiv ospica te osobe alergične na sastojke cjepiva.


Kod neimunih imunokompromitiranih osoba, neimunih trudnica i kod dojenčadi mlađe od šest mjeseci čije majke nisu cijepljene niti su preboljele ospice prije trudnode, preporučujemo postekspozicijsku primjenu normalnih humanih imunoglobulina u svrhu sprečavanja ili ublažavanja bolesti. Imunoglobulini se primjenjuju unutar šest dana od prvog izlaganja virusu ospica.


Osjetljivim trudnicama i dojenčadi mlađoj od šest mjeseci čije majke nisu cijepljene ni preboljele ospice prije trudnode preporuča se u svrhu sprečavanja ili ublažavanja bolesti do 6 dana nakon prvog izlaganja infekciji primijeniti normalni humani imunoglobulin (HNIG) intramuskularno u jednokratnoj dozi od 0,25-0,3 ml/kg tjelesne težine do maksimalno 15 mL kod odraslih a do maksimalno 5 mL kod dojenčadi; ili jednokratno ljudski imunoglobulin za intravensku primjenu (IVIG) u dozi od 0,15 - 0,2 mL/kg tjelesne težine. IVIG se primjenjuje u bolničkim uvjetima, a HNIG se može primijeniti i ambulantno.


Imunokompromitiranim osobama neovisno o dobi preporuča se u svrhu sprečavanja ili ublažavanja bolesti do 6 dana nakon prvog izlaganja infekciji primijeniti HNIG intramuskularno u jednokratnoj dozi od 0,5 mL/kg tjelesne težine do maksimalno 15 mL kod odraslih, odnosno maksimalno do 5 mL kod dojenčadi; ili IVIG u jednokratnoj dozi od 0,2 mL/kg tjelesne težine. IVIG se primjenjuje u bolničkim uvjetima, a HNIG se može primijeniti i ambulantno.


Kontraindikacija za primjenu normalnih humanih imunoglobulina je preosjetljivost na sastojke, tj. preosjetljivost na homologne imunoglobuline, kao i u bolesnika koji imaju IgA imunodeficijenciju i protutijela protiv IgA.


Ako je mogude pravovremeno odrediti razinu specifičnih anti-MV IgG u serumu izložene osobe, može se na temelju serologije procijeniti potreba za postekspozicijskom profilaksom. U tom slučaju, postekspozicijska imunoprofilaksa dolazi u obzir samo kod seronegativnih osoba.

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.