Hrvatsko društvo za
preventivnu i socijalnu
pedijatriju

"Cijepljenje protiv humanog papiloma virusa na jesen se uvodi u kalendar cijepljenja za sve djevojčice i dječake prvog razreda srednje škole", rekao je danas ministar zdravlja prim. Siniša Varga u povodu Svjetskog tjedna cijepljenja koji se obilježava od 24. do 30. travnja.

„Time je Hrvatska ušla u krug najrazvijenijih zemalja svijeta koje provode ovaj program, a peta je u svijetu koja od HPV procjepljuje i dječake", naglasio je ministar i dodao kako cijepljenje protiv humanog papiloma virusa neće biti obavezno, ali apelira na sve roditelje da zaštite svoju djecu.

U Hrvatskoj se godišnje dijagnosticira između 300 i 400 novooboljelih, a prema podacima Registra raka, između sto i 150 žena umre od raka vrata maternice.

Voditelj službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo dr. Marijan Erceg istaknuo je kako većina europskih zemalja ima u programu cijepljenje protiv HPV-a radi iskorjenjivanja nekih vrsta karcinoma te cijepljenje protiv hepatitisa B kao prevenciju karcinoma jetre i dodao kako će Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje financirati nabavku četrnaest tisuća doza za učenike prvih razreda srednje škole. Time će se poništiti diskriminacija mladih žena koje su do besplatnog cjepiva u Hrvatskoj mogle doći samo u gradovima koji financiraju cijepljenje.

Dr. Dubravko Lepušić, ginekolog KBC-a Sestre milosrdnice čest je i rado viđen gost u zagrebačkim školama gdje kao autor projekta „Znanje je užitak" drži predavanja o spolno odgovornom ponašanju i spolno prenosivim bolestima i njihovim posljedicama na zdravlje. Istaknuo je kako ne treba otkrivati toplu vodu, nego samo pogledati primjer Finske koja već četrdeset godina provodi zdravstveni odgoj u školama, redoviti skrining, a posljednjih deset godina procjepljuje djecu, čime je smanjena smrtnost od raka vrata maternice za 70 posto.

Prof. Adriana Vince, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević istaknula je kako se pouzdano zna da je ovaj virus uzročnik u 15 posto svih ljudskih tumora, a 5 posto u zloćudnih tumora.

Znanstvenici procjenjuju da čak devedeset posto žena tijekom života bude zaraženo HPV virusom, a sam je virus najučestalija spolno prenosiva bolest u cijelom svijetu. Godišnje se oko dvije tisuće žena u Hrvatskoj podvrgava kirurškom zahvatu zbog CIN2+ displazije nastale uslijed zaraze HPV-om, a zahvat se čini kako bi se spriječio razvoj raka vrata maternice.

Prof. Mihael Skerlev iz Klinike za kožne i spolne bolesti KBC Zagreb predsjednik je Hrvatskog dermatovenerološkog društva i Hrvatskog društva za spolno prenosive bolesti Hrvatskog liječničkog zbora, smatra kako je cijepljenje protiv HPV-a važno ne samo za djevojčice već i za dječake, jer neki sojevi ovog virusa, osim raka vrata maternice uzročnici su i drugih zloćudnih bolesti poput karcinoma anusa, vulve, penisa, usne šupljine i ždrijela.

Predsjednik Hrvatske lige protiv raka prof. dr. Damir Eljuga čestitao je Ministarstvu zdravlja na odluci da uvrsti ovo cjepivo u program cijepljenja te pohvalio zagrebački Gradski ured za zdravstvo, koji je još prije osam godina uveo besplatno cijepljenje za zagrebačke učenice osmih razreda osnovne škole. „Nažalost, još uvijek zbog neznanja postoje otpori pa je u Zagrebu odaziv slab i iznosi oko desetak posto", rekao je Eljuga i dodao kako očekuje da će sada, kada je ovo cjepivo u programu, više roditelja cijepiti svoju djecu.

Predsjednica Udruge Zdravka prof. Vesna Košec istaknula je kako udruga Zdravka već devet godina provodi javnozdravstvene kampanje na kojima govori o važnosti cijepljenja, kako bi glas došao do onih kojima je namijenjen. „Na jesen planiramo uvesti besplatnu telefonsku liniju na kojoj će svi koji imaju dvojbe i dodatna pitanja vezana uz cijepljenje moći dobiti stručna pojašnjenja", rekla je dr. Košec.

U nekim zemljama su odazivi na cijepljenje vrlo niski, niži od 10 posto, kakav je slučaj u Makedoniji, dok su u drugima vrlo visoki, čak do devedeset posto, u Velikoj Britaniji. Svjetska zdravstvena organizacija i stručnjaci u javnom zdravstvu od Kanade do Australije, Sjedinjenih Američkih Država do Europske unije redom preporučaju cijepljenje protiv HPV-a. U svijetu, svake godine gotovo 530 tisuća žena dobije rak vrata maternice, a njih oko 275 tisuća i umre od te bolesti.

(tekst preuzet sa stranica Ministrarstva zdravlja RH)

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

Mreža pedijatrijskih

ordinacija u RH

 

Knjige, udžbenici, DVD

prof. dr. Josip Grgurić,
prim. dr. sc. Milivoj Jovančević i suradnici:

"Preventivna i socijalna pedijatrija"

knjiga socijalna preventivna pedijatrija small

Opširnije...

 
Dr. Ivan Begovac i suradnici:
Dječja i adolescentna psihijatrija
begovac djecja psihijatrija naslovnica
(kliknite na sliku za preuzimanje pdf verzije ili pristup internetskoj verziji knjige) 
 

Prim.mr.sc. Giovana Armano, dr. med.
specijalistica pedijatrije

"Pedijatar u kući"

pedijatarukuci

Opširnije...

 

Duško Mardešić, Ivo Barić: "Pedijatrija", udžbenik

pedijatrija-udzbenik

Opširnije...

 

 

Irena Bralić i suradnici: "Prevencija bolesti u dječjoj dobi",

sveučilišni priručnik / udžbenik

model-udzbenika

Opširnije...

 

 

Dr. Marija Čatipović: Savjeti za majku i dijete (DVD)

 

catipovic-savjeti1

Opširnije...

Ova stranica koristi kolačiće (Cookies) radi pune funkcionalnosti i boljeg korisničkog iskustva. Nastavkom pregledavanja suglasni ste s uporabom kolačića. Više o kolačićima: Izjava o privatnosti.